AANPAK

Aanpak Bureau Ha Architecten

Bureau Ha Architecten is gespecialiseerd in (ge)bouwontwerpen en conceptontwikkeling. We denken daarnaast ook mee aan strategieën of werkmethodes. Slechts een eerste idee nodig? Een bouwvergunning aanvragen? Of benieuw naar wat een huis bouwen kost? Ook daarvoor kun je bij ons terecht.

Aanpak van ontwerp naar realisatie

Voorlopig ontwerp

We leren elkaar kennen in een persoonlijk gesprek, bij ons op kantoor of op locatie. We bespreken wat jullie in gedachte hebben, een nieuw huis? Een aanbouw? Verbouwing?

Aan bod komen in ieder geval het budget en indien van toepassing de mogelijkheden van het bestemmingsplan en het bouwperceel. Gaandeweg in deze fase komen we te weten welke mogelijkheden er allemaal zijn. We laten in een schetsontwerp zien wat de mogelijkheden zijn.

Verderop in deze fase worden de ideeën op papier gezet en presenteren wij een voorlopig ontwerp dat direct tot de verbeelding spreekt. Met dit plan kan een hypotheek worden aangevraagd, maar nog geen bouwvergunning bij de gemeente. Ook dit kunnen wij regelen. Dit doen we in de volgende fase.

Het voorlopig ontwerp wordt in deze fase gedetailleerder uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Dit is noodzakelijk om bij de gemeente een bouwvergunning te kunnen aanvragen.

Hierbij is het van belang dat we samen de materialen, afmetingen, kleuren, etc. hebben bepaald. Op basis van diverse schetsen, tekeningen, monsters van materialen en gesprekken zal dat duidelijk worden.

Wanneer je gaat bouwen, verbouwen, aanbouwen of opbouwen dien je vaak een omgevingsvergunning aan te vragen bij de gemeente. Als dat niet het geval is dan bouwen we vergunningsvrij, en kan deze fase deels worden overgeslagen. Is er toch een vergunning nodig, dan wordt deze compleet door ons verzorgd. Wij staan in direct contact met de gemeente.

Mochten er adviezen van andere partijen (zoals een constructeur, bouwfysicus of calculator) nodig zijn, dan worden deze door ons aangestuurd

Doorgaans gaan er 6 weken voorbij alvorens de bouwvergunning wordt afgegeven door de gemeente. In deze periode zullen wij het ontwerp bouwkundig uitwerken.

Wanneer het ontwerp bouwkundig is uitgewerkt, zijn de tekeningen gedetailleerd genoeg om een aannemer te laten calculeren of begroten. In deze fase zal duidelijk worden wat het te bouwen huis gaat kosten. We zullen in overleg een geschikt bouwteam samenstellen. Alle partijen gaan zich voorbereiden op de bouw. Wij zullen deze partijen coördineren.

Wanneer we het ideale bouwteam (denk aan een aannemer, installateur, interieurbouwer etc.) hebben verzameld, kan de bouw beginnen. We maken werktekeningen voor het bouwteam zodat we de uitvoering van het ontwerp kunnen bewaken.

Of het nu gaat om een carport, aanbouw, dakkapel of een nieuwbouwwoning, wij zorgen ervoor dat de gewenste kwaliteit opgeleverd wordt. Tijdens de bouw houden wij toezicht door iedere week een bouwvergadering te organiseren met alle uitvoerende partijen, we noemen dit bouwbegeleiding. We zullen dan ook de bouwplaats oplopen om het werk na te lopen.

Wanneer de casco bouw is gerealiseerd, is het tijd voor de inrichting. Doordat we het ontwerp en de bouw van begin tot eind hebben begeleid, kunnen we ook heel nauwkeurig adviseren in het maatwerk interieur.

We zien helaas al te vaak dat het interieur een ondergeschoven kindje is, terwijl het eigenlijk onlosmakelijk verbonden is met het exterieur. Tijdens het hele ontwerpproces houden wij al rekening met diverse elementen in het interieur die het totale ontwerp veel krachtiger maken.

Wensen vertalen, luisteren en meedenken. Verrassen en vernieuwen. Toe aan inzichten? Kom langs!