F.A.Q.

Veelgestelde vragen

Over architecten

De lijst van veelgestelde vragen wordt doorlopend aangevuld. Staat jouw vraag er niet tussen? Laat het ons weten en dien hier jouw vraag in.

Wanneer heb je een HA architect nodig?
  • Als je op zoek bent naar iemand die ervoor zorgt dat het proces en het eindresultaat een beleving wordt.
  • Wanneer je verrast wilt worden met ideeën waar je zelf nog niet aan hebt gedacht.
  • Als je op zoek bent naar een spannende en levendige vormgeving waarin het praktische met het esthetische wordt verenigd.
  • Als je iemand zoekt die de connectie met de natuur en de rust en eenvoud uit die natuur toepast in het ontwerp.
  • Wij zijn altijd op zoek naar pure architectuur zonder daarin minimalistisch te zijn. Decoratie vindt je in onze ontwerpen niet of nauwelijks terug. Terug naar de essentie, Dat doet een HA architect.

Op deze vraag zijn verschillende antwoorden mogelijk. Uiteraard is dit grotendeels afhankelijk van de hulpvraag, de behoeften en wensen vanuit de opdrachtgever. Enkele voorbeelden van antwoorden vind je hieronder, staat jouw situatie of hulpvraag er niet tussen, kijk dan ook bij “Wanneer heb je een HA architect nodig” of neem contact met ons op. Wij kijken en denken graag met jullie mee.

  • Je weet wel waar je leef- of werkomgeving aan zou moeten voldoen, maar je weet niet waar je moet beginnen. 
  • Als alle regels en voorwaarden onduidelijk zijn en je door de bomen het bos niet meer ziet. 
  • Als je begeleiding zoekt in het ontwerp- en of bouwproces, of volledig ontzorgt wil worden.

We analyseren de wensen van de opdrachtgever, vragen verder door en denken out of the box. Deze wensen combineren wij met onze visie en inspiratie uit de natuur, waardoor er een goed doordacht ontwerp ontstaat. [kijk ook eens naar ons blog: Architect inschakelen, waarom?]

Als architect zetten we je wensen om in een ontwerp en verwerken dit in een tekening. Hiervoor maken we schetsen om de eerste ideeën op papier te zetten. We gaan op zoek naar referentie beelden en projecten als inspiratie of zetten een 3D model op.

Als het ontwerp verwerkt is op een tekening, kunnen we hiermee een bouwvergunning aanvragen, kan een constructeur bekijken welke constructie hij moet berekenen en weet de aannemer hoe en wat hij moet realiseren. Als er externe adviseurs nodig zijn vragen we verschillende offertes op en verzorgen de communicatie met deze partijen. Als er hierna gekozen moet worden voor een aannemer, verzorgen wij de aanbesteding(en) en kostenvergelijking.

Kortom: een architect help je in het gehele proces: wij nemen je alle zorgen uit handen vanaf het eerste idee tot de uitvoering in de bouw.

Over vergunningen

Bekijk de vragen over vergunningen hieronder.

Een omgevingsvergunning is een verzamelnaam voor diverse vergunningen zoals een bouw, milieu, sloop en kapvergunning. De gemeente geeft een omgevingsvergunning af, wanneer een plan gecontroleerd is en voldoet aan de eisen en regels.

Niet altijd, er zijn regels en voorwaarden opgesteld voor wat er (vergunningsvrij) gebouwd en verbouwd mag worden. Dit is afhankelijk van wat het plan is, de omgeving waar het plaats vind en de regels in dat specifieke gebied. 

Als wij hiermee aan de slag gaan, onderzoeken we welke regels er van toepassing zijn en hoe we hier het beste mee om kunnen gaan. Een kleine aanpassing in het plan kan het verschil betekenen tussen wel of geen vergunning, waardoor er tijd gewonnen en kosten bespaard kan worden.

Over kosten

Bekijk de vragen over de gerelateerde kosten hieronder.

Om tot een offerte van een architect te komen wordt een traject doorlopen. Het begint met een kennismaking welke veelal vrijblijvend is. 

Hierna volgt een stappenplan, wat wij speciaal op maat maken voor elke klant. Aan elke stap zit een honorarium gekoppeld wat gezamenlijk een totaalofferte vormt. 

De prijs van deze offerte is afhankelijk van het aantal stappen en de grootte en complexiteit van het project.

Een aantal mogelijke stappen zijn: schetsontwerp, technische uitwerking, aanbesteding en begeleiding tijdens uitvoering.

Staat jouw vraag er niet bij?

Stel je vraag hier