Wilco, architect van Bureau Ha Architecten uit Breda 
heeft zich de afgelopen jaren verdiept in de Japanse levensstroming Wabi-Sabi. Deze stroming is gefundeerd op een authentieke vorm van leven die dichtbij de natuur zijn oorsprong vindt.

De Japanse levenswijsheid, leert kijken naar de schoonheid van de vergankelijkheid. Kortom de strijd tegen de natuur hoeft niet gestreden te worden, geef je eraan over dan ontstaan vaak juist mooie dingen.

Wabi-Sabi is de schoonheid van alles wat niet-eeuwig is, het niet-perfecte, het aardse, het kleine en vergankelijke.

Een filosofie van imperfectie
De realiteit van de wereld van nu draait vaak om het nastreven van perfectie in de elementen waarmee we ons omringen. Alles moet groter, nieuwer, sneller, mooier en beter. Dit streven neemt ons leven veelal over, waardoor we soms die mooie rauwe kant van het leven vergeten te waarderen. De filosofie uit Japan, het land waarin moderniteit en eeuwenoude tradities hand in hand gaan, laat ons zien hoe het anders kan.

Wat Wabi-Sabi precies betekent? De letterlijke betekenis van het begrip is net zo vergankelijk als het principe zelf. Wabi roept op tot rustieke eenvoud en rust van natuur of objecten, een zekere vanzelfsprekende elegantie.

Sabi staat voor ‘de bloei van de tijd’ – de schoonheid of sereniteit die komt met de jaren, wanneer slijtage of een zichtbare reparatie de nadruk leggen op het leven en de vergankelijkheid van een object.

Wabi-Sabi verweven in de werkwijze van bureau Ha architecten

Ons bureau omarmt Wabi Sabi. Deze manier van denken is terug te zien in onze werkwijze en daarom ook in de projecten die wij opleveren.

Natuurlijk beleven!

Wij verdiepen ons eerst in de wensen van de opdrachtgever en focussen vooral op het gevoel, de sfeer en beleving die de ruimtes moeten geven. Als wij die behoeften inzichtelijk hebben, gaan wij met onze eigenzinnige visie aan de slag. Dat start met brainstormen. Dus nee, niet altijd met tekenen en ontwerpen.

Materialen en meer
Want welke materialen en kleuren wekken nu eigenlijk die gewenste sfeer en gevoelens op? Hoe spelen licht en de indeling vanuit verschillende perspectieven hierin zijn rol? Hoe ervaar je de ruimte in de ochtend, middag en zeker ook in de avond. Wat te denken van de verschillende jaargetijden. Dit klinkt wellicht diepzinnig, maar als je zorgt dat het gevoel goed is, dan voorzie je altijd in de behoeften en de doelen die je vooraf samen bepaald.

De verbinding met de natuur
Wil je meer te weten te komen over ons bureau neem dan vrijblijvend contact op, wij laten graag enkele voorbeelden/projecten zien om onze visie en uitvoering tastbaar te maken. Bel gerust voor een vrijblijvende afspraak naar: 076 – 5327885.