Onderbewustzijn
We staan er niet vaak bij stil, maar wij mensen zijn extreem gevoelig voor onze omgeving. In ons onderbewustzijn nemen we, zonder dat we het door hebben, vliegensvlug waar wat de mogelijkheden van een ruimte zijn. Ga maar eens na. Bij binnenkomst van een restaurant scan je direct de ruimte en denk je bij jezelf: op welke plek zou ik me het meest op mijn gemak voelen? Naast die felrode wand of naast die planten?

Zo een scan maken we eigenlijk altijd van iedere ruimte. We zijn namelijk altijd op zoek naar plekjes waar we ons op ons gemak voelen. De ene keer is er behoefte aan een plek waar de stilte heerst en een andere keer is het een plek waar juist meer reuring heerst.

Waar bijna niemand aan ontkomt, is de prestatiedruk van het publieke systeem. Er speelt zich heel veel af om ons heen. Je kunt je vast voorstellen dat je na een dag in de hectiek te hebben gebivakkeerd, graag weer even tot rust komt. Zou het niet fijn zijn om thuis die rust te ervaren? Dat je met het binnenstappen van jouw eigen huis direct de rust over je heen voelt komen?

De natuur in architectuur

Als architectenbureau zijn we er van overtuigd dat de natuur een hele belangrijke rol speelt in de gemoedstoestand van de mens. Zo is gebleken dat een groene leefomgeving zorgt voor minder stress omdat het een rustgevende werking heeft. En zonder dat we het doorhebben, betrekken we de natuur al in ons dagelijks leven. Zo zetten we graag bloemen en planten in en om ons huis, investeren gemeentes flink in groenvoorzieningen in de stad en is de natuur al eeuwenlang het centrale thema in gedichten en liederen. Maar laten we nu eens de natuur op een doelbewuste manier in huis gaan halen door onze leefruimtes erop vorm te geven. We bevinden ons immers 90% van de tijd in dit soort leefruimtes.

De natuur in huis halen, kan op veel verschillende manieren, maar we zien maar al te vaak dat ruimtes worden vormgegeven met 1. een jas en 2. een interieur. Dit zorgt voor een te harde grens tussen binnen- en buitenruimtes. Er wordt vaak alleen op het beeld ontworpen, of met catalogus-architectuur waarbij de omgeving met haar beleving niet centraal wordt gesteld. Hierdoor lijkt de connectie met de natuur vaak te zijn vergeten. Wij, bij Bureau Ha Architecten, vinden dit juist de basis voor een goed ontwerpproces.

Ontwerpen vanuit beleving

Naast dat wij in onze vormgeving veel daglicht binnenhalen en zicht op natuurlijke elementen centraal stellen, ontwerpen wij vanuit de beleving. Een beleving is zien, voelen, ruiken, horen, proeven. Een beleving is elementen om je heen tot je kunnen nemen en er verbinding mee kunnen maken. In onze architectuur draait het namelijk niet enkel om zien, maar ook om het aanspreken van de andere zintuigen. Daarom verwerken wij tactiele elementen in onze ontwerpen waardoor je plaats bewust wordt en je onderbewustzijn beseft dat je niet meer in de hectiek bivakkeert. Er ontstaat ruimte voor rust.

De ruimtelijke gelaagdheid is een ander onderdeel dat terugkomt in onze ontwerpen. Dit zorgt voor een vloeiende overgang van binnen naar buiten en visa versa. Het zal de natuur naar binnen halen en de leefruimte naar buiten brengen. In een volgende blog zullen we uitleggen hoe we dat verwerken in onze vormgeving.

De verbinding met beleving
Wil je meer te weten te komen over ons bureau neem dan vrijblijvend contact op, wij laten graag enkele voorbeelden/projecten zien om onze visie en uitvoering tastbaar te maken. Bel gerust voor een vrijblijvende afspraak naar: 076 – 5327885.