Gelaagdheid

In ons vorige blog: “Beleving centraal” duidden we het belang van natuur in architectuur, spreken we over het binnenhalen van daglicht en de invloed van zicht op natuurlijke elementen. Dit heeft allemaal te maken met ons streven om binnen en buiten met elkaar te verbinden, maar hoe doen we dat bij Bureau HA Architecten?

Het ‘middel’ dat we hiervoor inzetten is ruimtelijke gelaagdheid. Dit wil zeggen dat we de harde en fysieke grens tussen een binnen- en buitenruimte vervangen voor meerdere lagen, waardoor de directe binnen- en buitengrens uit elkaar wordt getrokken en deze vervaagd. Een fysieke ruimte heeft geen duidelijk kader meer.

Materiaal en kleur

Er zijn steeds meer materialen op de markt die zowel binnen als buiten kunnen worden toegepast. Een tegelvloer kan worden doorgezet in een terras en houten gevelafwerking kan dienen als wandafwerking in het interieur. Wil je een overgang tussen binnen en buiten nog sterker verbinden, dan kun je een houten plafond door laten lopen in een overstek. Kleurgebruik speelt eveneens een belangrijke rol in deze gedachte. Kleuren, structuren en patronen uit de natuur zorgen voor een intrinsieke verbinding hiermee en werken rustgevend. Door deze toepassing van materiaal en kleur, draagt dit bij aan het vervagen van de ‘harde’ binnen-buiten grens.

Detail en licht

Een ontwerp wordt bekrachtigd door zijn detaillering. De wijze waarop materialen op elkaar aansluiten, bepaalt veel in de onderbewuste beleving. Een kozijn wegwerken in de wand, vloer en plafond is hier een voorbeeld van. De fysieke scheiding wordt op die manier geminimaliseerd tot glas. Er ontstaat zo maximaal zicht naar buiten en er lijkt niets meer tussen de binnen- en buitenruimte te staan. Het toepassen van een grote glaspui, een patio of een daklicht haalt natuurlijk licht naar binnen en geeft een ruimte een andere beleving. Hierover schrijven we binnenkort in ons volgende blog.

De verbinding met beleving

Wil je meer te weten te komen over ons bureau neem dan vrijblijvend contact op, wij laten graag enkele voorbeelden/projecten zien om onze visie en uitvoering tastbaar te maken. Bel gerust voor een vrijblijvende afspraak naar: 076 – 5327885.